2012. április 20-án, az ELTE-BTK (1088 Bp., Múzeum krt. 4.) D épületének alagsori tanácstermében megrendezésre kerül a Művelődéstörténeti Doktori Program doktorandusz hallgatóinak konferenciája.

Az esemény keretein belül 13:20 és 13:40 között Az Országos Széchényi Könyvtár és a Millennium éve a Magyar Könyvszemle tükrében címmel tartok előadást.

 


 

Előzetes összefoglaló: 1896-ban országszerte ünnepségeket rendeztek az ezer éves magyar államiság tiszteletére. Az emlékévből a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve az ekkor még alá tartozó Országos Széchényi Könyvtár is kivette a részét. A Magyar Könyvszemle című folyóirat a dualizmus éveiben a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtárának közlönyeként működött. Ebbéli funkciójában a könyvtár korabeli történetének legfontosabb szekundér forrása. A benne megjelenő tanulmányok és hírek mellett éves és negyedéves jelentéseket is közölt a könyvtár állapotáról. A jelentések és a szaklap híreinek segítségével lehetőség nyílik a részvétel hivatalos interpretációjának bemutatására, továbbá rövid bepillantásra az intézmény korabeli történetébe.

A részletes programfüzet, valamennyi előadás absztraktjával innen tölthető le. A konferencia plakátját itt találják.

Szerző: SzőtsZoltánOszkár  2012.04.13. 09:47 Szólj hozzá!

Címkék: 2012 századforduló magyar nemzeti múzeum művelődéstörténet millennium elte btk dualizmus osztrák magyar monarchia sajtótörténet országos széchényi könyvtár konferencia előadás könyvtártörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://szzo.blog.hu/api/trackback/id/tr954406573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása